Wat is asbest?

Voor het herkennen van asbest aan de orde komt is het belangrijk om te weten wat het eigenlijk is. Asbest is een verzamelnaam van een aantal natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest werd vroeger gebruikt als versteviging van bijvoorbeeld cement omdat het de substantie extra sterk maakt en niet snel slijt. Ook zijn de asbestvezels bestand tegen vuur. Daarom werd het vroeger ook veel gebruikt in kleding en stoffen die bestand moesten zijn tegen vuur. Kortom, een stof die gebouwen steviger maakt en minder snel laat slijten.

Asbest soorten

Er zijn zes verschillende soorten asbest. Deze soorten hebben elk een moeilijke naam en kleur. De zes verschillende soorten asbest zijn:

  • Groene asbest (Actinoliet)
  • Gele asbest (Anthofyliet)
  • Grijze asbest (Tremoliet)
  • Blauwe asbest (Crocidoliet)
  • Bruine asbest (Amosiet)
  • Witte asbest (Chrysotiel)

In Nederland is de asbestsoort die het meeste voorkomt, het witte asbest met een overduidelijk aandeel van 85%. Daarna komt het bruine asbest (10%) en als laatste het blauwe asbest (5%). De andere soorten komen in Nederland eigenlijk vrijwel niet voor.

Risico’s van asbest

Hoewel de witte asbest verre weg van gezond is, is dit wel minst schadelijke van de zes soorten. Daarnaast is dit ook de meest gebruikte soort in Nederland. Wel kunnen alle asbestsoorten op termijn bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Dit kan veroorzaakt worden door het inademen van asbestvezels.

De vezels kunnen niet ingeademd worden op het moment dat deze gebonden zijn in stevige materialen. Echter wordt het gevaarlijk op het moment dat er slijtage is en de vezels vrij kunnen komen uit het materiaal.

Hoe herken je asbestasbest herkennen

Om deze blootstelling te voorkomen is het belangrijk om als eerste stap te weten hoe asbest wordt herkend. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De asbestvezels bestaan namelijk uit vezels die alleen te zien zijn met een microscoop. Deze zijn met het blote oog niet te zien en op het moment dat u in het cement gaat hakken om te kijken of er asbest in zit is het belangrijk het volgende te weten. Asbest komt vrij op het moment dat je het materiaal beschadigd dat asbest bevat. Zo stel u zichzelf dus bloot aan asbest terwijl u er zelf nog niks mee kan doen.

Wij adviseren dan ook om een gecertificeerd asbestbedrijf in te schakelen. Deze kunnen uw gebouw inspecteren en beoordelen of er asbest aanwezig is. Mocht dit het geval zijn dan kan het saneringsproces opgestart worden.

Asbest herkennen door horen en zien

Mocht u toch zelf eerst willen proberen erachter te komen dan kunt u naar het asbest luisteren. Hard materiaal waar asbest in verwerkt is kunt u herkennen door met een schroevendraaier tegen het materiaal aan te tikken. Op het moment dat geluid vergelijkbaar is aan het geluid dat ontstaat bij het rikken op een schoolbord dan zou het zo kunnen zijn dat er asbest in verwerkt is.

Het oppervlak van materiaal met asbest erin heeft vaak een zijde met een wafelstructuur erin. Mocht je dit herkennen dan is er een kans dat er asbest in het materiaal is verwerkt. Als u het niet goed kan zien dan kunt u ook altijd uw hand over het materiaal strijken, zodat u de structuur kunt voelen. Dit is een manier die u kunt toepassen om zowel asbest in huis te herkennen als bij een groot bedrijvenpand of boerderij.

Bij twijfel

Mocht u twijfels hebben ga dan nogmaals niet zelf hakken in het materiaal maar laat een specialist hiernaar kijken. AMF asbestsanering helpt u dan ook graag uw gezondheid veilig te stellen. U kunt geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Hoe belangrijk is uw gezondheid?